GPS-toestellen zijn in de autobranche sterk ingeburgerd. GPS-toestellen kunnen echter ook goed gebruikt worden om op de fiets te navigeren. Fietstochten zijn heel wat spannender wanneer je met de GPS op het stuur zelf je eigen weg kan uitstippelen en de gangbare fietspaden durft te verlaten. Let natuurlijk wel altijd op het behoud van de natuur en richt geen schade aan.

Wie lange en soms meerdaagse fietsroutes plant, is de GPS een dankbaar hulpmiddel. Vooraf kan je een route in je GPS laden en eenmaal op de fiets kun je de GPS route gewoon volgen, handig!

 

De GPS op de fiets.

Een GPS op de fiets heeft handige functies:

1. Je kan met de meeste GPS-toestellen thuis je route plannen op de computer (dmv de e-routes van MTB Handboek Curacao bijvoorbeeld). De GPS wordt geleverd met speciale software voor je computer waarmee je routes kan opslagen. Vervolgens dien je de GPS met een kabel (vaak USB) te verbinden met de computer om de route-informatie te kopieren naar je GPS.

2. Je kan achteraf je gefietste route analyseren. Heel wat GPS-toestellen zijn in staat de route die je fietst op te nemen. Dit wil zeggen dat de GPS registreert waar je wanneer rijdt en wat je snelheid is. Eenmaal weer thuis kan je de informatie naar de computer overbrengen en daar in detail bekijken.

3. Je verliest nagenoeg nooit meer de weg. De basisfunctionaliteit van een GPS is immers dat het toestel op een kaart toont waar je bent. Je moet dus niet meer zelf op zoek gaan naar je locaties.

 

Welke kaarten gebruikt je fiets-GPS?

Voor je GPS voor de fiets moet je vaak zelf kaarten kopen. Meestal zit er een standaard kaart bij, maar soms zal je specifieke kaarten voor je GPS moeten aanschaffen. Deze kaarten omvatten een bepaalde regio (bijvoorbeeld Frankrijk, of Zwitserland) en zijn relatief duur. Kaarten van Curacao zijn lastig te vinden. Zie onder links waar je een kaart van Curacao kunt downloaden. Vaak onderscheiden we twee types kaarten:

1. Topografische kaarten: deze kaarten zijn echte topografische stafkaarten. Hier krijg je een duidelijk zicht op de omgeving. Een onooglijke zandweg zonder naam zal op een topografische kaart vermeld worden. Het is niet mogelijk om met dit type kaarten automatisch te navigeren. De GPS zal je niet vertellen hoe je een bepaald eindpunt via bepaalde straten en paden kan bereiken.

2. Autonavigatiekaarten: deze kaarten zijn de standaardkaarten voor GPS-toestellen voor de auto. Deze geven slechts een schematisch zicht op de omgeving, maar je kan wel van straat tot straat navigeren.
Het is vaak mogelijk om de twee types kaarten te combineren. De kaarten worden dan doorzichtig gemaakt en over elkaar gelegd.

 

Merken van GPS-toestellen voor de fiets.

Steeds meer fabricanten bieden GPS-toestellen aan die geschikt zijn voor outdoor gebruik. Garmin staat hierin het verst. Prijzen varieren vanaf $250.

Informatiebron: http://www.infosites.be/gps-fiets.php

You are here: Home MTB Routes MTB Routes Algemeen GPS op de fiets spannend en nuttig